wtorek, 1 października 2019
Witamina C - zastosowanie, właściwości
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, posiada dużo pożytecznych właściwości oraz jest od dawna wykorzystywana w medycynie. Ma działanie wzmacniające układ krążenia, zwalcza wolne rodniki, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Organizm człowieka nie wytwarza naturalnej witaminy C. Dlatego każdy z nas musi dostarczać ją wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety. Braki witaminy C skutkują nawracającymi infekcjami, problemami z pękającymi dziąsłami.
Witamina C to najbardziej popularna witamina na wzmocnienie odporności. Niestety wbrew przekonaniu wielu z nas witamina C nie skraca czasu trwania infekcji i przyjmowanie jej w ich trakcie nie wpływa bezpośrednio na polepszenie naszego stanu. Nie spełnia ona roli ochronnej wtedy, gdy infekcja już się rozwinie Jednak przyjmowanie profilaktyczne witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębienia nawet o 50 procent, ułatwia gojenie ran, stabilizuję psychikę, wzmacnia dziąsła i zęby.
Kwas askorbinowy - witaminę C należy przyjmować z ostrożnością. Nadmierna podaż witaminy C powoduje zwiększenie wydalania szczawianów i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Zbyt duże dawki mogą powodować biegunkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz