sobota, 5 października 2019

Zespół Gilberta - hiperbilirubinemia




Zespół Gilberta jest niegroźna chorobą uwarunkowaną genetyczne. Choroba ta polega na zwiększeniu stężenia bilirubiny we krwi. Bilirubiny to żółty barwnik powstający w procesie rozkładu hemoglobiny, która jest uwalniana z rozpadłych krwinek czerwonych. Przyczyną zespołu Gilberta jest mutacja genu, który warunkuje przemiany bilirubiny. Zespół Gilberta jest dość często występującą chorobą. Szacuje się, że choruje na nią ok. 4-10% populacja. U 30% osób z stwierdzonym zespołem Gilberta nie występują żadne objawy. Okresowo może występować łagodna żółtaczka związana z wzrostem stężenia bilirubiny.  U osoby zdrowej bilirubina jest przekształcana oraz wydalana z organizmem na bieżąco.

Zespół Gilberta jest łagodnym, niegroźnym zaburzeniem, dlatego nie wymaga on specjalistycznego leczenia. Bardzo rzadko pacjentowi podawane są leki zmniejszające stan bilirubiny. Ogólne postępowanie polega na unikaniu czynników które wywołują wzrost bilirubiny.

Zwiększone stężenie bilirubiny może wystąpić u osób chorych:
  • podczas gorączki
  • podczas głodu
  • po tłustych posiłkach
  • po alkoholu
  • po niektórych lekach
  • w czasie silnego stresu
  • przy zbyt małej ilości snu

 

 Możliwe objawy


  • zmęczenie 
  • złe samopoczucie
  • ból brzucha
  • problemy z koncentracją
  • brak aptetytu
  • wymioty
  • żółtaczka
Objawy i ich nasilenie zależy od pacjenta, zazwyczaj występują one sporadycznie i okresowo.Badania kliniczne nie wykazują powiększenia wątroby lub śledziony. Próby czynnościowe wątroby również powinny być jak u zdrowego człowieka. Osoby z zespołem Gilberta muszą zdawać sobie sprawę, że okresowe zwyżki stężenia bilirubiny są możliwe mimo unikania czynników zwiększających jej stężenie. Dieta osoby z zespołem Gilberta powinna być bogata w warzywa i owoce, posiłki należy przyjmować regularnie oraz pić odpowiednią ilość płynów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz